CHOMIKOWA KOLBA :)
Składniki:
- mąka pszenna lub kukurydziana
- woda
- patyczki po zjedzonych kolbach
- przykłady dodatków: mieszanka ziaren, muesli, kawałki herbatników bez czekolady, orzechy, suszone warzywa
Przybory:
- patyczki po zjedzonych kolbach;
- blacha do pieczeniaPrzygotowanie:
Mąkę mieszamy z wodą (mąki więcej a wody mniej).Postawić na twarde ciasto, którym oblepiamy patyczek, nie za grubą warstwą. Teraz możemy przystąpić do dekorowania patyczka przysmakami. Udekorowaną kolbę zamieniamy w wałek do ciasta i toczymy po stolnicy, równocześnie przygniatając kolbę do niej. Chodzi o to by przysmaki wgnieść do ciasta.Przed upieczeniem można zrobić mała dziurę, aby przewlec np. drucik. Jeszcze raz obtaczamy w przysmakach i wkładamy do piekarnika na 15 minut (180°C). Upieczoną kolbę kładziemy w dość ciepłym miejscu na około 2 godziny, ponieważ ciasto musi dobrze wyschnąć.
- mąka pszenna lub kukurydziana
- woda
- patyczki po zjedzonych kolbach
- przykłady dodatków: mieszanka ziaren, muesli, kawałki herbatników bez czekolady, orzechy, suszone warzywa
Przybory:
- patyczki po zjedzonych kolbach;
- blacha do pieczeniaPrzygotowanie:
Mąkę mieszamy z wodą (mąki więcej a wody mniej).Postawić na twarde ciasto, którym oblepiamy patyczek, nie za grubą warstwą. Teraz możemy przystąpić do dekorowania patyczka przysmakami. Udekorowaną kolbę zamieniamy w wałek do ciasta i toczymy po stolnicy, równocześnie przygniatając kolbę do niej. Chodzi o to by przysmaki wgnieść do ciasta.Przed upieczeniem można zrobić mała dziurę, aby przewlec np. drucik. Jeszcze raz obtaczamy w przysmakach i wkładamy do piekarnika na 15 minut (180°C). Upieczoną kolbę kładziemy w dość ciepłym miejscu na około 2 godziny, ponieważ ciasto musi dobrze wyschnąć.
CHOMICZE CIASTECZKA :)
Składniki:
- 15 dag mąki pszennej
- otręby lub płatki owsiane
- pół łyżki oleju
- 1-2 marchewki
- ok. 1 łyżka wody
Przybory:
- blacha do pieczenia
- tarka
Przygotowanie:
Mąkę łączymy z wodą i olejem, aż do uzyskania jednolitej masy. Marchewki kroimy w bardzo drobną kostkę lub nawet trzemy na tarce, ale na dużych "oczkach" i mieszamy z wcześniej wykonaną masą. Formujemy kulki dowolnej wielkości i obtaczamy lekko w otrębach. Piekarnik nagrzewamy do ok. 180°C, jak już się nam piekarnik nagrzeje wkładamy blachę z wyłożonymi na niej ciasteczkami i pieczemy ok. 15 minut. Po 15 minutach wyjmujemy blachę i pozostawiamy do ostygnięcia.
- 15 dag mąki pszennej
- otręby lub płatki owsiane
- pół łyżki oleju
- 1-2 marchewki
- ok. 1 łyżka wody
Przybory:
- blacha do pieczenia
- tarka
Przygotowanie:
Mąkę łączymy z wodą i olejem, aż do uzyskania jednolitej masy. Marchewki kroimy w bardzo drobną kostkę lub nawet trzemy na tarce, ale na dużych "oczkach" i mieszamy z wcześniej wykonaną masą. Formujemy kulki dowolnej wielkości i obtaczamy lekko w otrębach. Piekarnik nagrzewamy do ok. 180°C, jak już się nam piekarnik nagrzeje wkładamy blachę z wyłożonymi na niej ciasteczkami i pieczemy ok. 15 minut. Po 15 minutach wyjmujemy blachę i pozostawiamy do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz